Ma a csapból is a személyiségfejlesztés folyik. Szinte minden bokorban terem egy coach, egy tanácsadó vagy egy tréner, aki megmondja, mit és hogyan csinálj. Járj motivációs előadásokra, önfejlesztő tréningekre, menj el kineziológushoz, jógázz rendszeresen és persze legyél jelen! Van egy módszer, amiről nagyon kevesen beszélnek. Egy olyan módszer, amitől garantálom, hogy jobb emberré válsz. És nem elméletben. Hanem gyakorlatban. Hiszen csak így lehet. Élőben. Emberek előtt. Hozzájuk kapcsolódva. Nekik értéket adva.

Gyerekkoromban kezdődött. Az óvodában én mondtam a leghosszabb verset az anyák napi ünnepségen. Az iskolában főszerepet kaptam az iskolai színdarabban. A gimiben beszédet mondtam az évzáró ünnepségen. Sokan persze strébernek tartottak, de utólag hálás vagyok minden szereplésemért. Azokért is, amelyeket elismerően megtapsolt mindenki, és azokért is, amelyeket legfeljebb csak a szüleim. Rájöttem, hogy felemelő érzés mások előtt beszélni. Ennél már csak  az felemelőbb, amikor érzed, hogy értéket adsz a közönségednek.

Sajnos nagyon sok ember számára az iskolai felelés jelentette a nyilvános szereplést. A tanár véletlenszerűen felütötte a naplót, majd kihívta az áldozatot. Szegény gyerek jobb esetben egy négyessel, rosszabb esetben egy kettessel távozott. Előfordult az is, hogy a felelés idő előtt véget ért „ülj le fiam, egyes” felkiáltással. Egy biztos: ilyen élmények után senki nem azt fogalmazta meg magában, hogy milyen fantasztikus mások előtt szerepelni.

A gyerekkorunk már elmúlt, de ezek az emlékek egy életre bevésődnek az elménkbe. És pont akkor jönnek elő, amikor legkevésbé szeretnénk. Amikor kiállunk előadni. Elkezdünk izgulni, izzadni, elcsuklik a hangunk, ő-zünk, bizonytalan lesz a testbeszédünk. Sajnos sokan beletörődnek, hogy ezen nem lehet változtatni, és kész.

Pedig lehet. Sőt! Megéri.

Miért? Erre az egyik legkarizmatikusabb magyar előadó, Benkő Vilmos  válasza jut eszembe: „Egy félórás négyszemközti találkozó alatt könnyű lenyűgözni valakit, majd névjegykártyát cserélni a végén. Ám ha 150 embernek tartasz egy magával ragadó előadást, az olyan mintha 150 embernek osztanál névjegykártyát, és mindenki veled akarna üzletelni.”

Van még valami, ami az előadói képesség fejlesztése mellett szól. Több száz tréningrésztvevő után ki merem jelenteni, hogy a résztvevők a kétnapos karizmatikus előadó tréning alatt igazi transzformáción mennek keresztül. Megtanulják kezelni a lámpalázukat, megszüntetik a zavaró ő-zésüket, és a testbeszédük is sokkal természetesebbé válik. Ez azonban a transzformációnak csak egy része. Az igazi átalakulás a „mellékhatásokban” mutatkozik meg. A résztvevők önbizalma, önbecsülése, határozottsága megnő, megtanulnak jobban kapcsolódni az emberekhez és saját magukhoz, és elkezdenek hinni saját magukban. Számomra ez jelenti az igazi transzformációt, ezért éri meg csinálni.