Ha megtanulsz előadni, jobb ember leszel?

Ma a csapból is a személyiségfejlesztés folyik. Szinte minden bokorban terem egy coach, egy tanácsadó vagy egy tréner, aki megmondja, mit és hogyan csinálj. Járj motivációs előadásokra, önfejlesztő tréningekre, menj el kineziológushoz, jógázz rendszeresen és persze legyél jelen! Van egy módszer, amiről nagyon kevesen beszélnek. Egy olyan módszer, amitől garantálom, hogy jobb emberré válsz. És nem elméletben. Hanem gyakorlatban. Hiszen csak így lehet. Élőben. Emberek előtt. Hozzájuk kapcsolódva. Nekik értéket adva.

Gyerekkoromban kezdődött. Az óvodában én mondtam a leghosszabb verset az anyák napi ünnepségen. Az iskolában főszerepet kaptam az iskolai színdarabban. A gimiben beszédet mondtam az évzáró ünnepségen. Sokan persze strébernek tartottak, de utólag hálás vagyok minden szereplésemért. Azokért is, amelyeket elismerően megtapsolt mindenki, és azokért is, amelyeket legfeljebb csak a szüleim. Rájöttem, hogy felemelő érzés mások előtt beszélni. Ennél már csak az felemelőbb, amikor érzed, hogy értéket adsz a közönségednek.

Sajnos nagyon sok ember számára az iskolai felelés jelentette a nyilvános szereplést. A tanár véletlenszerűen felütötte a naplót, majd kihívta az áldozatot. Szegény gyerek jobb esetben egy négyessel, rosszabb esetben egy kettessel távozott. Előfordult az is, hogy a felelés idő előtt véget ért „ülj le fiam, egyes” felkiáltással. Egy biztos: ilyen élmények után senki nem azt fogalmazta meg magában, hogy milyen fantasztikus mások előtt szerepelni.

A gyerekkorunk már elmúlt, de ezek az emlékek egy életre bevésődnek az elménkbe. És pont akkor jönnek elő, amikor legkevésbé szeretnénk. Amikor kiállunk előadni. Elkezdünk izgulni, izzadni, elcsuklik a hangunk, ő-zünk, bizonytalan lesz a testbeszédünk. Sajnos sokan beletörődnek, hogy ezen nem lehet változtatni, és kész.

Szeretnél megszabadulni a lámpaláztól?

Iratkozz fel 7 részes videósorozatunkra, melyből megtudhatod, hogyan lehet a leghatékonyabban kezelni a lámpalázat!

Pedig lehet. Sőt! Megéri. Miért? Erre az egyik legkarizmatikusabb magyar előadó, Benkő Vilmos válasza jut eszembe: „Egy félórás négyszemközti találkozó alatt könnyű lenyűgözni valakit, majd névjegykártyát cserélni a végén. Ám, ha 150 embernek tartasz egy magával ragadó előadást, az olyan, mintha 150 embernek osztanál névjegykártyát, és mindenki veled akarna üzletelni.”

Nagyon sokat pötyögünk a telefonunkon, posztolunk és kommentelünk, de a kommunikáció egy jelentős része szerencsére még mindig élőszóban zajlik. Emberekkel beszélgetünk. Munkatársakkal, ügyfelekkel, barátokkal. Négyszemközt, kiscsoportban vagy több ember elé kiállva. Ilyenkor pedig eljön az igazság pillanata. Azonnal lehull a lepel a magabiztosság-önbecsülés-önbizalom hármas tényleges szintjéről.

Szerintem mindenkinek elemi érdeke, hogy tudjon előadni. Saját maga miatt, az általa képviselt cég miatt, a munkatársai miatt és a jövőbeli sikerei miatt. Arról nem is beszélve, hogy az említett pozitív mellékhatásokat az élet egyéb területein is kiválóan tudja alkalmazni. Többen szokták mondani nekem, hogy „Imi, jó-jó, de ez nem nekem való. És amúgy sem szeretek szerepelni.” Értem. És? Pár éve egy széles körben kitöltött felmérésben azt találtam, hogy a világ egyik legkarizmatikusabb előadója Steve Jobs volt. Ne felejtsük el, hogy Jobs egy introvertált, félénk, a nyilvánosságot kerülő ember volt. Mégis megtanult előadni, és nem mellesleg a világ egyik legnagyobb innovátora lett. Tudta azt, hogy ahhoz, hogy nagy céget építsen, elengedhetetlen, hogy komfortosan mozogjon a színpadon.

|

Ne felejtsük el, hogy Jobs egy introvertált, félénk, a nyilvánosságot kerülő ember volt.

És ha már Steve Jobsnál tartunk. Hogy lehetséges az, hogy valaki kiáll a színpadra és leköti több száz vagy akár több ezer ember figyelmét órákon keresztül? Hosszú évek óta foglalkoztat ez a kérdés. A válasz a karizmában rejlik. Nem véletlenül szeretnénk rájuk hasonlítani: egy karizmatikus ember magabiztosan és inspirálóan tud kommunikálni több száz ember előtt és négyszemközt egyaránt. Értékes emberi kapcsolatai vannak, pozitívan hat másokra, nemcsak szavaival, hanem tetteivel is képes példát mutatni. Mára szenvedélyemmé vált, hogy ezeket az embereket tanulmányozom, és igyekszem minél több tőlük ellesett eszközt beépíteni a saját előadásaimba. Ennél már csak az jelent nagyobb örömet, amikor ezt a tudást átadhatom másoknak, és látom, hogy milyen óriási fejlődésen mennek keresztül rekordidő alatt.

Több száz tréningrésztvevő után ki merem jelenteni, hogy a résztvevők a kétnapos karizmatikus előadó tréning alatt igazi transzformáción mennek keresztül. Megtanulják kezelni a lámpalázukat, megszüntetik a zavaró ő-zésüket, és a testbeszédük is sokkal természetesebbé válik. Ez azonban a transzformációnak csak egy része. Az igazi átalakulás a „mellékhatásokban” mutatkozik meg. A résztvevők önbizalma, önbecsülése, határozottsága megnő, megtanulnak jobban kapcsolódni az emberekhez és saját magukhoz, és elkezdenek hinni saját magukban. Számomra ez jelenti az igazi transzformációt, ezért éri meg csinálni.

Sokat gondolkodtam azon, hogyan juttathatnám el ezt a tudást még több emberhez. Egy könyv segítségével. Pár óra olvasással az ember több száz év tudásához és tapasztalatához juthat hozzá. Ezt a tudást jelen esetben pedig a legjobbak fejéből varázsolom elő. Ha tanulni akarsz valamit, akkor tanulj a legjobbtól. Ha egy középszerű embertől tanulsz, akkor legfeljebb középszerűvé válhatsz. Fontos hozzátenni, hogy attól, hogy a legjobbtól tanulsz, nem biztos hogy azonnal eljutsz az ő szintjére, de a lehetőség ott van. Ez életem egyik fő vezérelve. És ezért döntöttem úgy, hogy elkészítem a Karizma – 12+1 inspiráló előadó, 12+1 tanulható stratégia című könyvet.

Írása során 13 előadóval készítettem interjút, akik nemcsak a színpadon vagy YouTube-on keresztül közvetítenek karizmatikus hatást, hanem négyszemközt is. Beszélgetéseink alatt 100%-ig a jelenben voltak és nagyon értékes válaszokat kaptam tőlük. Olyanannyira, hogy minden interjú után 1-2 napig szinte flowban voltam, akkora hatással voltak rám ezek a találkozások. Ezért is örülök nagyon, hogy ezt bárki, akár Te is átélheted, ha elolvasod a könyvet. És talán ennél többet is adhat számodra: elindíthat egy olyan úton, melynek során minden nap elég egy kicsit tanulni, egy kicsit fejlődni, és néhány hét vagy hónap után már nem fogsz ráismerni a korábbi önmagadra. Egyszerűen csak jobb emberré válhatsz.


Szerző:

Bolya Imre
vezető tréner
KarizmatikusElőadó.hu